Jamkids–blogi

Lattarilisko Lopetsin mukana kevään viimeiseen bändimuskariteemaan

”Klasari-Kuikan ja Reggae-Riekon kanssa HipHoppiainen oppi taas paljon uutta. Nyt on kuitenkin aika palailla takaisin kaupungin sykkeeseen. Paluumatkalla hän tapaa Lisko Lopetsin, musametsän lattariliskon.”

Muskarilaisten kotitehtävävihkojen sivut alkavat olla viimeistä teemaa vaille tehtynä. Lattariliskon kanssa bändimuskarilaiset pääsevät tutustumaan tarttuviin latinalaisamerikkalaisiin rytmeihin niin laulaen, soittaen kuin tanssienkin – vau, mitä lantion ja ranteiden pyörityksiä onkaan luvassa!

Lattarilisko Lopetsi haluaa tietää keitä kaikkia HipHoppiainen oikein tapasikaan matkallaan musiikkimetsässä. He keskustelevat pitkän illan bluespupu Jänis Joppelista, rokkikarhu Mikki Jaggerista, jazztonttu Karli Parkkeista, hevihirvi Harkosta, kansanmusiikin Oravaorkesterista, klassisen musiikin ystävästä Kuikasta sekä reggaen suurkuluttajasta Riekosta – ja illan päätteeksi HipHoppiainen haluaa tietää kaiken Lattarilisko Lopetsista ja hänen mielimusiikistaan!

Mitä latinalaisamerikkalainen musiikki oikein on?

Latinalaisamerikkalaisella musiikilla tarkoitetaan ennen kaikkea tanssimusiikkia. Se on saanut vaikutteita eurooppalaisesta musiikista ja afrikkalaisesta alkuperäisasukkaiden musiikista. Eteläeurooppalainen kansanlauluperinne, afrikkalainen lyömäsoitinperinne ja Amerikan luonnon tarjoamat materiaalit yhdistyvät latinalaisamerikkalaisessa musiikissa.

Kaikissa lattarityyleissä erilaiset rytmit ja monipuoliset lyömäsoittimet ovat tärkeässä roolissa. Musiikkityylejä ovat esimerkiksi samba, bossa nova ja rumba. Brasilian Riossa juhlitaan sambakarnevaaleja viisi päivää putkeen! Karnevaalit ovat juhlimista, yhdessäoloa ja tanssimista mukaansatempaavan, rytmikkään sambamusiikin tahtiin. Samba-musiikissa voi kuulla usein agogon, kitaran, tamburiinin ja erilaisten rumpujen sointia.

Tässä Lopetsin hurmaavassa teemassa harjoittelemme muun muassa:

– kehonhallintaa
– polyrytmiikkaa (kahden tai useamman itsenäisen rytmin kuuluminen samaan aikaan)
– rytmisoitinten tunnistamista ja soittotekniikkaa
– esiintymistä

”… Ja mä laulan la la la la la la
la laa, la lalalala
Lattari sun lanteisiin
la la la la rentoutta, sun ranteisiin…”

Lattarimusiikin saattelemana bändimuskarilaiset johdatetaan koko kauden huipennukseen – kevätkonsertteihin. Jamkidsin konserteissa pääsevät esiintymään kaikki 2–6-vuotiaat muskarilaiset ja vanhemmat saavat ihastella mahtavia, iloisia esityksiä!

Jos intoa riittää, myöhemmin keväällä pääsee vielä soittamaan ja laulamaan kolmen kerran kesämuskareissa. Kesätauon jälkeen muskarit jatkuvat taas elokuun lopussa.

Terkuin,
La la la, Laura-ope