Jamkids–blogi

Bändimuskareissa tutustutaan Oravaorkesterin avulla kansanmusaan ja tanssiperinteeseen

T-A-N-G-O!

Hevi-teeman jälkeen Jamkidsin bändimuskarilaiset pääsevät tutustumaan vähän toisenlaiseen musiikkigenreen, kun HipHoppiainen jatkaa matkaansa metsässä ja törmää iloiseen tanssi- ja kansanmusiikkia soittavaan oravaorkesteriin. Heidän matkassaan muskarissa sukelletaan suomalaiseen kansanmusiikkiperinteeseen sekä suomalaisten sydämet ja tanssilavat valloittaneisiin tangoon, valssiin ja humppaan.

Suomalainen kansanmusiikki on lähtöisin Kalevalan ajoilta asti, jolloin suuressa osassa olivat laulumusiikki, kuten laulurunous, laulusävelmät, itkuvirret ja hengellinen kansanmusiikki. Soittimina käytettiin lähinnä kanteletta, jouhikkoa ja paimensoittimia.  Myöhemmin, 1600-luvusta lähtien mukaan tulivat mm. viulu, klarinetti ja harmonikka ja näin mahdollistui pelimannimusiikin syntyminen. Suomalaisen kansanmusiikin sävelaihelmia lauletaan, resitoidaan, huhuillaan, rummutetaan, rallatetaan ja soitetaan.

Nykyisin tärkeä osa kansanmusiikkiperinnettä on 1900-luvun alkupuolella harrastuksena suosituksi tullut kansantanssi ja sen maailmaan muskarilaiset johdatetaankin neliötanssi katrillin myötä. Liikkeistä tutuksi tulevat vastuu, pyörintä ja piiri. Perussykettä haetaan kehoon kuuntelemalla ja ”ajatuspaussien avulla”.

Modernimmasta tanssimusiikista bändimuskarissa paneudutaan erityisesti tangoon, jonka juuret ovat Argentiinan Buenos Airesissa, mutta josta suomalaiset ovat kehittäneet oman versionsa sekä musiikissa että tanssissa. Sen katsotaan saapuneen Suomeen vuoden 1913 syksyn aikana ja on sitten sen vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa tanssimusiikkiperinteessä.

Tangon voimakasta  ja rytmikästä TAM TAM TAM TITI-komppia harjoitellaan ahkerasti rytmikorttien avulla ja bändissä paukkuvatkin monet rytmisoittimet, kuten rumpusetti, djembe ja kapulat. Harjoituksia tahdittaa lasten supersuosittu Mustan kissan tango-kappale. Lisää tanssikomppiharjoituksia tulee, kun jammaillaan humpan tahtiin Saukki ja Oravat-yhtyeen tutusta kansanlaulusta Tulatullallaa tekemän humppasovituksen mukana.

Valssi tulee tutuksi, kun kappaleen Kurren onni tahtiin soitetaan kansansoitintamme kanteletta, pianoa ja kitaraa. Ja tokihan tärkeä osa oravaorkesteria on tietty myös laulaja, joten bändimuskarissa paneudutaan helmikuussa myös mikrofonin käyttöön.

Kansanmusiikkia ja tanssimusiikkia on sekä surullista että iloista, joten siksi onkin tärkeää tutustua duuriin ja molliin hauskan kanteleleikin avulla. Apuna käytetään kahta kuvakorttia; duurioravaa, jolla on suu hymyssä ja mollioravaa, jolla ilme on  puolestaan suruisampi. Tehtävänä onkin kipittää sen oravan luokse, jonka tunnetilan opettajan kanteleesta soittamassa musiikissa kuulee. Kurkkia ei tietenkään saa! 😉

Tässä teemassa opetellaan oravaorkesterin johdolla siis seuraavanlaisia asioita:

  • Duuri ja molli
  • Tangokomppi
  • Muu tanssimusiikki (valssi ja humppa)
  • Kansanmusiikki (Huutokatrilli)
  • Mikrofonin käyttöä

Terkuin,

Katarina-ope