Jamkids–blogi

Klasarikuikan ja Reggaeriekon avulla takapotkut ja diskanttilyönnit haltuun

Oravaorkesterin jälkeen HipHoppiainen pääsee sukeltamaan klassisen eli taidemusiikin ja reggaen maailmaan. Tästä seikkailusta tuleekin mielenkiintoinen ja monipuolinen, kun genret ovat niin laajat ja erilaiset!

Klassista musiikkia Mozartista Prokofjeviin

Klassinen musiikki vie muskarilaiset niin klassismin aikaan Mozartin mukana, romantiikan aikakaudelle Sibeliuksen ja Saint-Saensin kanssa, kuin myös 1900-luvulla eläneen Prokofjevin musiikin pariin. Klassisessa musiikissa kuulee kokoonpanoja yksinlaulusta ja -soitosta ja pienistä erikokoisista kokoonpanoista aina sinfoniaorkestereihin asti. Soittimet muodostavat yhtenäisiä joukkoja, joihin tutustumme muskaritunneilla Klasarikuikan kanssa. Jousisoittimet (viulu, alttoviulu, sello ja kontrabasso) muodostavat oman soitinperheensä ja muita soitinperheitä ovat puupuhaltimet (huilu, oboe, klarinetti ja fagotti), vaskipuhaltimet (mm. trumpetti, tuuba, käyrätorvi ja pasuuna) ja lyömäsoittimet. Muita sinfoniaorkesterissa kuultavia soittimia ovat harppu, piano, cembalo ja urut.

Kuuntelemme bändimuskareissa klassista musiikkia erilaisten tehtävien parissa – Saint-Saensin Eläinten karnevaalin Käki -osaa kuunnellessa otetaan askelia käen kukkuessa. Mikä soitin mahtaa olla käen roolissa? Mozartin Taikahuilun parissa eläydymme erilaisiksi linnuiksi. Sibeliuksen Vesipisarat saavat kaikki intoutumaan soittamaan vesipisaroiden tahtiin – tam, tam, titi, tam. Kuuntelun ja soittamisen lisäksi, jokainen bändimuskarilainen pääsee myös kokeilemaan Beethovenina olemista, ja säveltämään pianon koskettimiston avulla oman sävellyksensä.

Reggaeta Bob Marleyn ja Paukkumaissin tahtiin

Reggae on musiikkityyli, joka syntyi Jamaikalla 1960-luvun lopulla. Sen juuret löytyvät afrikkalais-karibialaisesta musiikista ja amerikkalaisesta rhythm and bluesista. Näitä tyylejä yhdistää synkopoitu takapotkurytmi, jossa korostetaan tahdin toista ja neljättä osaa. Länsimaisessa rytmimusiikissa bassorumpu tulee yleensä tahdin ensimmäiselle iskulle ja virveli kolmannelle, mutta reggaessa komppi kääntyykin toisin päin. Bob Marley on yksi reggaen suurista nimistä, mutta on meillä täällä kylmässä pohjolassakin reggaeta tehty. Bob Marleyn lisäksi tunneilla jammataankin mm. Paukkumaissi-yhtyeen tahtiin.

Reggaemusiikin tärkeimmät soittimet ovat rummut ja basso. Reggaen parissa bändimuskarissa musisoidessamme soitamme niiden lisäksi pianolla ja kitaralla, ja tuomme eri perkussioilla ja lyömäsoittimilla lisämausteita musiikkiin. Harjoittelemme takapotkuja askeltaen ja taputellen, sekä soittaen kitaroilla ja kanteleilla, treenaten samalla äänen sammutusta eli ”demppausta” ja siten tuoden musiikkiin reggaelle tyypillistä letkeää tunnelmaa. Reggaeriekko opettaa myös löytämään djemberummusta basso- ja diskantti-äänet.

Tässä bändimuskarien teemassa opetellaan muun muassa seuraavia asioita ystäviemme Klasarikuikan ja Reggaeriekon kanssa:

  • takapotku rytmi
  • diskantti- ja bassolyönnit djemberummulla
  • klassisen musiikin eri soittimia
  • sähköbasson kielet

Terkuin,
Minttu-ope ja Anna-ope