Jamkids–blogi

Joulumieltä ja kantrimusiikkia muskareissa vuoden päätteeksi

Jamkidsin bändimuskareissa on matkustettu maailman ympäri Hip Hoppiaisen matkassa eri musiikkilajeja etsien kesästä asti. Nyt on edetty kauden viimeiseen teemaan: Valaan mahassa Australiaan. Teeman ja Jamkidsin omien piirroshahmojen avulla opitaan monenmoista mm. korkea-matala -käsitepari sekä tietysti virittäydytään jouluntunnelmaan. Kerromme tässä blogissa vähän tarkemmin mitä teema pitää sisällään ja mitä muskareissamme oikein tapahtuu.

Tästä lähdetään liikkeelle…

Hip Hoppiainen on keksinyt, että olisi ihanaa viettää joulu maassa, jossa ei ole aikaisemmin käynyt. Kulkuvälineen valinta ei olekaan kaikista tavallisin – Hip Hoppiainen hyppää valaan vatsaan ja matkustaa ekologisesti meren halki kohti uutta maata, Australiaa.

Matka Australiaan on pitkä ja Hip Hoppiainen muistaa kuulleensa joskus Valaskala -laulun. Hän muistelee miten laulun sanat menivätkään… Muistatko sinä?

’Äiti antoi mulle rahaa, osta vähän kalaa.
Minä poika pyydystinkin suuren suuren valaan.
Mitä teki valas tää, sen pyrstö heilui tättärää.
No miks, siks, kun se oli valaskala!’

Tässä Youtube -linkki lauluun, niin voitte kotona laulaa tätä leikkiliikkeiden kanssa.

Kantrimusiikkia Kiti Urbanin kanssa

Australiassa Hip Hoppiainen tapaa uuden hahmon, Kiti Urbanin. Kiti kertoo olevansa oikein kunnon kantrikenguru, sillä hänen suurta lempimusiikkiaan on juurikin kantri! Mikä olisi parempi tapa tutustua uuteen maahan ja kulttuuriin kuin soittelemalla yhdessä Kitin kanssa.

Harjoittelemme tämän teeman avulla bändimuskarilaisten kanssa korkea-matala -käsiteparia esimerkiksi kanteleen, kitaran, pianon ja rumpujen avulla. Kitarassa ja kanteleessa tämä toteutuu niin, että soitamme soittimen reunimmaisia kieliä. Ensin soitetaan vasemmassa laidassa oleva reunakieli joko sormin tai plektralla, ja tämän jälkeen etsitään mistä löytyy oikean laidan reunakieli. Lapsilla onkin tiedossa tarkkaa tutkimista, sillä kitaran kieliä on 6, kun taas kanteleessa niitä on 5. Pianossa koskettimistoon voidaan merkitä korkeat sekä matalat soittopaikat. Tämähän vasta hauskaa onkin, kun voi vuorotellen soittaa muskarikaverin kanssa, toinen korkealta ja toinen matalalta! Rumpusetistä löytyy bassorumpu jalkapolkimen takaa ja korkeaksi ääneksi rumpusetistä voi valita yhdessä lapsien kanssa sopivan pikku tom-rummun tai vaikkapa yhden pelleistä. Mahdollisuuksia on monia!

Äänellä saa leikkiä

‘Jiiihaaaa!’ kuuluu muskariluokan ovien takaa. Lapset aistivat ääntä koko kehossaan erilaisten ääniharjoitusten avulla. Voitte kokeilla tätä myös kotona lapsenne kanssa:

  1. Jalat maassa, roikutaan selkä pyöreänä ja kädet rentoina alhaalla
  2. Noustaan huudahduksen mukana glissandona (liukuen/portaattomasti) alhaalta ylös, pää nousee viimeisenä. Tämän voi tehdä myös toisinpäin eli takaisin alas. Äänellä on kiva tutkia, leikkiä ja tehdä yhdessä mitä erilaisempia ääniä.

Kohti joulua ja kevään muskareita

Joulu lähestyy vauhdikkaasti ja pikku hiljaa Hip Hoppiasenkin tekee mieli viritellä joulutunnelmaa reissullansa. Muskareissa kuullaan ja soitellaan myös tonttuaiheista musiikkia, esimerkiksi ”Tonttuleikki (12 naulaa)” ja tanssitaan Pulkkapolkan tahdissa jouluisin sävelin.

Joulun jälkeen Hip Hoppiainen jatkaa matkaansa Australiasta kohti uusia maita. Tiedätkö jo, missä maassa hän voisi tavata Bio J -rap-pingviinin, Mikki Jaggeri -rokkikarhun, Lenny Avaruusterrierin tai Laydee Leijonan? Tule mukaan kevätkauden tunneille niin otetaan siitä yhdessä selvää kera Hip Hoppiaisen!

 

Vauvat ja taaperot joulumaassa

Taaperoiden ja vauvojen muskaritunneilla hyppelehditään perinteiseen tapaan joulumaassa tonttujen ja uusien jouluystävien kanssa. Tunneilla on loruteltu joulurunoja ja laulettu sekä soitettu ihania jouluklassikoita kuten ’No onkos tullut kesä’, ’Jouluystävä’ ja ’Tonttujen jouluyö’. Tanssahtelemaankin ollaan päästy ’Joulupolskan’ tahdissa.

Vähän isompien, 2–3-vuotiaiden, taaperomuskareissa ovat vierailleet uudet joulukaverit, bändimuskareista tutut hahmot, jotka ovat nyt tulleet ympäri maailmaa taaperomuskariin laulamaan, soittamaan ja kertomaan joululahjatoiveensa. Ranskalaisesta sirkuksesta luoksemme ovat matkanneet akrobaattitaiteilija Dingelidong, Japanista J-poptähtirobotti Hai Ku, Australiasta kantrikenguru Kiti Urban ja halusipa menoon mukaan myös bändimuskarilaisten matkakumppani Hip Hoppiainen. Ystävämme halusivat muuttaa Tonttu Taitava -laulun sanat niin, että heidän joululahjatoiveensa tulevat kuulluiksi:

’… Dingelidongille triangeli, hyppynaru Hai Kulle, Hip Hoppiaiselle hyvää mieltä ja karkkeja Kitille!’, kuuluu muskariluokasta.

Toki ennen joulua täytyy tehdä jouluvalmisteluja myös leipoen ja suosikkihetkeksi tunneilla onkin tullut se, kun saa leipoa soittokapulakaulimella ’leivon, leivon, leivon… SEIS!’ ja koristella leipomukset marakassisirottimella ’koristelen, koristelen, koristelen… SEIS!’. Talvella ihania ovat myös lumileikit ja lumipalloja (eli hernepusseja, sisällä kun ollaan…) on kuljetettu kehon eri osilla Saukin ja Pikkuoravien luodessa tunnelmaa.

Lämmintä joulunodotusta kaikille – tavataan pian!

Tonttulakit heiluen teitä tervehtien,
Laura & Katarina -opet