jamkids–blogi

Syksyn piristyksenä J-poppia ja kissasambaa

Jamkidsin bändimuskareissa matkataan tämän lukuvuoden aikana maailman ympäri. Syksyn kolmannessa teemassa HipHoppiainen hyppäsi junan kyytiin ja matkusti aina kaukaiseen Japaniin asti. Oikeaan fiilikseen on virittäydytty mm. opettelemalla pari sanaa japaniksi:

Domo = moi
Oyasumi = hyvää yötä

Japanissa meitä odotti paikallinen J-pop -stara, Hai Ku. Hai Ku on kuuluisan J-pop -yhtyeen kosketinsoittaja ja esiintynyt Japanissa paljon. J-pop on japanilaista popmusiikkia ja maan suosituin musiikkityyli. Muskareihin ihanan Hai Ku -laulun on sanoittanut ja säveltänyt Jamkids-ope Annastiina Tuokko.

Bändimuskareissa tutustutaan nyt tarkemmin kiippariin, keyboardiin, kosketinsoittimeen, sähköpianoon – instrumentilla on monta nimeä. Jamkids-ope merkitsee usein kiippariin tiettyjä koskettimia, joita soittamalla musiikki on oikein kaunista. Kiipparilla tai pianolla on myös hauska soittaa tummaa musiikkia mustilla koskettimilla ja lumimusiikkia valkoisilla koskettimilla, kiivetä mustia askelmia pitkin Fuji-vuorelle ja laskea valkoisia pitkin alas.

Olemme opetelleet improvisoimaan Hai Ku -robotin kanssa. Improvisointi tarkoittaa hetkessä keksimistä tai Hai Ku:n tapauksessa hatusta vetämistä. Olemme keksineet uusia ja innovatiivisia tapoja soittaa tuttuja muskarisoittimia. Kanteletta voi muuten soittaa myös japanilaisittain tikulla!

’Hai Ku ottaa tilanteen haltuun hattuun.
Uusi hieno idea saapuu.’

Muskarissa on myös kuunneltu japanilasta musiikkia ja piirretty mitä musiikki on tuonut mieleen. Jokaiselle musiikista piirtyy ihan omanlaisensa mielikuvat. Japanilaisen kansanlaulun Sakuran aikana paperille on ilmestynyt tähtiä, kukkia, luurankoja ja kaloja.

VAUVAT JA TAAPEROT KISSOJEN MAAILMASSA

Vauvojen ja taaperoiden kanssa on samaan aikaan harjailtu turkkia ja heiluteltu häntää, kun muskareissa lauletaan kauden kolmannen teeman mukaisesti kissoista. Vanhaa ja tuttua tuo tunneille ’Vanha kissa nukkuu’-laulu, jota monet vanhemmat ovat varmasti lapsuudessaan leikkineet. Onneksi hiiri kuitenkin pelastuu laulun lopussa..! Erityisen hauskaa pienistä on ollut myös ’Naamiokissa’ –laulun mukana hassujen ilmeiden keksiminen ja kissojen hampaiden näyttäminen.

Musta ja valkoinen toimii apuna myös näiden pienempien muskareissa – nimittäin kissojen turkkien värinä! ’Musta kissa, valkea kissa’ on Jamkidsin omalta Musiikkisirkus-levyltä löytyvä kevyt samba, jonka tahtiin on helppo soittaa, tanssia tai vaikka leikkiäkin. Kun vuodenajan takia valoisa aika lyhenee, onkin mukava lauleskella tropiikissa asustelevista kissoista ja niiden tempuista. Miauäänne on kaikunut muskarissa paljon!

Bangkokissa bailaavien kissojen kappaleen voit muuten kuunnella täällä. Kappaleessa on hauska sähistä ja maukua mukana. Hännätkin ovat heiluneet hurjalla vauhdilla. Robottiaiheista musiikkia bändimuskarilaisille löytyy esimerkiksi Fröbelin Palikoiden tuotannosta, kun rokkia tunneille tuo Robotti-rock

Arigato ja miau,

Vilma-ope