jamkids–blogi

Jamkidsin joulukonsertit – jammaillen kohti joulua

Lavavalot kimmeltävät, kitarat ja kanteleet ovat viritettyinä suorissa riveissä, rummut on koristeltu patterivaloin, tonttulakit on suoristettu ja pikkusoittajat ovat täpinöissään. On aika syyslukukauden juhlallisen finaalin – Jamkidsin joulukonsertit voivat alkaa!

Vielä on hiljaista, mutta kohta meininki muuttuu!

Jamkidsin joulukonsertit ovat tärkeä osa 2–3-vuotiaiden taaperomuskarilaisten sekä 4–6-vuotiaiden bändimuskarilaisten muskarikautta, ja ne ovatkin yksi opetuskerta sekä syys- että kevätlukukaudella. Joulukonsertit antavat mahdollisuuden päästä näyttämään syksyn aikana opittuja taitoja ja kappaleita isommalle yleisölle ja samalla saadaan tärkeät muistot talteen. Jamkids-bändimuskarilaisille esiintyminen ja esiintymisharjoitukset on kirjattuina ihan virallisesti tavoitteisiinkin. 

Iloa esiintymisestä

Joka syyslukukauden loppumetreillä muskareissa alkavat joulukonserttikappaleiden harjoitukset. Onneksi kenenkään ei kuitenkaan tarvitse jännittää konserttia, sillä Jamkids-konsertit ovat vähän niin kuin yksi iso muskaritunti, jossa leikitään, lauletaan ja soitetaan; tällä kertaa vain lavalla kameroiden räpsyessä tutun muskariluokan sijasta sekä tietysti samalla nauttien myös toisten lasten esityksistä. 

Myös opettajat valmistautuvat konsertteihin hyvissä ajoin; yhdessä mietitään konsertin ohjelma, sovitaan soittimien roudaukset, jaetaan konsertin vastuualueet juontamisesta aina mehujen tekemiseen ja lavan koristeluun, sekä tietysti pidetään huolta muskarilaisten tiedottamisesta konserttien suhteen. Tänä vuonna joulukonsertteja järjestettiin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Lohjalla yhteensä huikeat 11 kappaletta. 

Soittimien viritys on opettajille tärkeä homma ennen konserttia.

Taaperoiden esiinmarssi

Tänä vuonna joulukonserttimme aloittivat  2–3-vuotiaat upealla sisääntulolla: pikkutontut saapuivat kulkueessa lavalle muskarisyksyn alussa tutuksi tulleen Seikkailuun-kappaleen saattelemana. Seuraavaksi Joulupolskan tahdissa pohdittiinkin sitä miten jouluvalmistelut ei aina mene putkeen, mutta vaikka manteli puuttui puurosta ja puuro oli jäähtynyttä, oli meno silti iloinen ja joulumieli korkealla! Vielä pääsivät taaperot näyttämään soittotaitojaan Tonttu taitava –kappaleen raikuessa kanteleilla, kitaroilla, djembeillä ja rytmisoittimilla.

Kitaristi vauhdissa

Bändimuskarilaiset kansainvälisissä meiningeissä

Raikuvien aplodien jälkeen oli aika pyytää lavalle innokkaat 4–5-vuotiaat bändimuskarilaiset. Enpä tiedä, millä kulkuneuvoilla konserttiin oltiin tultu, mutta lavalle päästiin valaan vatsassa, kuten muskareissa Australiaankin. Valaskala-kappaleessa myös aikuiset pääsivät yleisössä mukaan leikkimään vauhdin kiihtyessä yhä hurjemmaksi. Ainakin näin opettajan näkökulmasta voin sanoa, että muskarilaiset taisivat pärjätä aikuisia paremmin tässä leikissä! 12 naulaa -kappaleessa jokainen sai valita haluamansa bändisoittimen tai halukkaat laulajat mikrofonin, ja kohta koko sali sai kuulla upeaa bändisoittoa tonttujen rokatessa ja jammaillessa.

Konsertin sai päättää 5–6-vuotiaat bändimuskarilaiset kantrimeiningeissä. Ensin laitettiin jalalla koreasti Australian malliin kantrikenguru Kiti Urbanin opettamassa tanssissa. Tosin tällä kertaa oli perinteinen square dance muuttunut circle danceksi. Yleisön taputtaessa tahtia muskarilaiset näyttivät, kuinka tanssitaan kanta-askel, tehdään tähti sekä tehdään piirissä muita kuvioita, kuten rusina tai omena. Vielä viimeisessä, Kitin omassa kappaleessa ”JIIHAA!”-huudot kaikuivat varmasti kadulle saakka kun muskarilaiset pääsivät soittamaan omia soolojaan. 

Jouluposs… ei kun joulubasso!

Lopuksi tulee aina se haikein hetki, eli hyvien joulujen toivottaminen ja kiitokset opettajien puolesta. Monelle muskarilaiselle tämä hetki oli kuitenkin ehkä se paras (heti oman esityksen jälkeen, tietysti), sillä nyt oli aika palkita urheat esiintyjät mehulla ja pipareilla. 

Konserttien yhteydessä oli myös mahdollista osallistua Joulupuu-keräykseen. Jamkids on toimittanut jo usean vuoden lahjoja eteenpäin keräyspisteeseen. Ilahduttavan moni lapsi sai taas tänä vuonna joululahjan Jamkids-perheiden antamana!

Joulukonsertit ovat opettajillekin ehdoton kauden kohokohta – on ihanaa nähdä omat muskarilaiset innokkaina lavalla sekä vanhemmat ja sukulaiset ylpeinä katsomossa. Joulumieli valtaa mielen ihan huomaamatta ja konserttikappaleita hyräilee hymy huulilla vielä kotimatkallakin!

Oikein iloista ja musiikintäyteistä joulua toivottaen,
Elina-ope