Jamkids–blogi

Jamkids-muskareissa lähdetään suurelle meriseikkailulle

Jokaisella Jamkids-muskarivuodella on oma tarinansa, jonka avulla muskarilaiset johdatetaan musiikin maailmaan ja eri soitinten saloihin. Muskarivuosi jaetaan noin neljän viikon jaksoihin, joilla jokaisella on oma teemansa. Jakson aikana soitetaan, lauletaan ja leikitään tiettyyn teemaan liittyviä lauluja. Jokaisella teemalla on myös oma musiikillinen päätavoitteensa, jota harjoitellaan muskaritunneilla. Opettajat suunnittelevat ja muokkaavat tuntisisällöt eri ikäryhmille ja omille ryhmilleen sopiviksi.

Hiiohoi, astu laivaan bändimuskarissa!

Tänä syksynä lähdemme monelle bändimuskarilaiselle vanhan tutun rokkikarhu Mikki Jaggerin kanssa suurelle meriseikkailulle, kun rokkikarhusta tuleekin merikarhu ja Jammari-laivan kapteeni. Aivan ensimmäiseksi pitää kuitenkin opetella merenkulkijoille tärkeitä oppeja ja laivan sääntöjä: miten soittimia käsitellään, kuinka kapteeni käskeekään, ja kuinka kunnioitetaan laivan muita matkustajia. Korvat myös tarkkana: virvelirumpu voi tarkoittaa purjeen nostamista, kun taas bassorumpu kutsuukin soutamaan! Muskaritunneilla tutustutaan myös vanhaan viestintätapaan, kun lähetämme pullopostia. Kukakohan sen mahtaa saada?

Jammari-laiva on ihan erityinen laiva: se muuttuu myös sukellusveneeksi! Muskarivuoden toinen jakso vie meidät moikkaamaan Masa Mustekalaa ja kalakavereita vedenalaiseen maailmaan. Masa Mustekala on huolissaan merien saastumisesta, ja muskarilaiset pääsevät tositoimiin merien suojelussa. Rumpuja soittaessa pääsevät kalatkin jammaamaan rytmikorttien avulla!

Jatkaessamme matkaa musiikkimeren aalloilla, saavumme pienelle saarelle jossa asustaa pikkuruisia hahmoja. Elffi-saaren pienet keijut ja peikot tutustuttavat meidät mikrofoniin ja bassoon, sekä korkea-matala -käsitepariin keijujen lentäessä korkealla ja peikkojen pysytellessä maan pinnalla – ja jopa onkaloissa maan alla.

Matkamme jatkuu kohti pohjoisen hyytäviä jäävuoria. Kapteenimme merikarhu Mikki on kuullut huhuja, että Jäärkäle-vuorella asustaisi eräs sarvekas tuttumme, joka pitää erityisesti raskaammasta musiikista. Hänen kanssaan harjoitellaan esiintymistä valmistautuessamme joulukonsertteihin.

Keväällä Jammari-laiva seilaa hurjaa vauhtia Hujaus-saarelle, pysähdytään syömään hyvin BonAppetit -saaren ravintolassa, tavataan siimahäntiä Hiirisaarella ja nähdään monia eri värejä Sateenkaarisaarella. Hyppää siis mukaan laivaan!

Veden ääniä vauva- ja taaperomuskareissa

Myös vauva- ja taaperomuskarilaiset pääsevät merelle seilaamaan laivalaulujen tahdissa. Vanhat perinteiset soutuleikit eivät petä koskaan, ja seilaamaan lähtiessä on hyvä oppia tunnistamaan tyyni, myrsky ja purjeisiin puhaltavan tuulen erot.

’Tunne kuinka merituuli sun hiuksiasi hulmuttaa,
tunne kuinka merituuli sun poskiasi koskettaa.
Käy tänne päin, käy merta päin.’


(Säv. & San. L. Ilanen & M. Mononen)

Hyppäämme veneestä veden pinnan alle kuuntelemaan veden ääniä sekä tapaamaan vedenalaisia asukkeja. Veden ääniä saa aikaan useilla soittimilla: sadeputkilla, marakasseilla, rummun kalvolla ja vettäkin voi loiskutella aidon äänen saamiseksi!

Vettä tulee syksyllä myös taivaalta ja muskarissa sadelaulut kasvattavat metsiin sieniä. Pidä silmät auki: sienen lakin alta voit löytää peikkoja. Peikkojen kanssa soitellaan peltirännejä ja rummutellaan sienten lakkeihin.

Kun alkaa pakastaa, vedet jäätyvät ja lumi peittää maan. On tullut joulunvieton aika!

Nähdään muskarissa,

Elina-ope