jamkids–blogi

Muskareissa tutustutaan vedenalaiseen maailmaan

Jamkids-muskarilaiset pääsevät tämän syksyn ja talven aikana suurelle meriseikkailulle! Tunneilla seikkaillaan Jamkidsin hauskojen hahmojen kanssa vedessä, saarilla ja veden allakin. Samalla, kun soitetaan, lauletaan, lorutellaan, leikitään ja liikutaan, opitaan monenlaisia asioita musiikista.

Muskareiden syyskauden toisen teeman aikana kaikki muskarilaiset hyppäävät vedenalaiseen maailmaan. Laulamme lauluja kaloista, mustekaloista ja tietenkin opettelemme erilaisia uimatyylejä. Bändimuskareissa tarkastelun alla ovat erityisesti rytmisymbolit, rytmiikka ja rummut. Vauva- ja taaperomuskareissa harjoitellaan hiljaisen ja voimakkaan sekä nopean ja hitaan eroja. Tätä on hauska harjoitella esimerkiksi soittaen pienen kultakalan tavalla tai SUUUUREN valaskalan tyyliin. 

Lolloti-loti-loti vettä se on!

Tiesitkö että vedelläkin voi soittaa? Vedellä on mukava läiskytellä ja pärskytellä, sekä katsoa millaisia muotoja vedenpintaan piirtyy kun siihen puhaltaa. Nyt onkin aika kokeilla kotona vesisoittoa! Pienempien muskarilaisten tunnit ovat täyttyneet ihanista kala-aiheisista lauluista, onkilauluista ja uimatyyleistä. Muskarissa ollaan tepasteltu mielikuvituslammelle, joka kätkee pintansa alle mitä mielenkiintoisimpia mereneläviä. Tunneilla on vieraillut niin suomalainen siika kuin mystinen Salaisuuden Kalakin.

’Siika, sulkava, matikka, muikku, säynävä, salakka, toutain, törö’

Vauva– ja taaperomuskarilaisten tunneilla on raikunut erilaisten kalojen nimiä oikein urakalla. Loruttelut ovat tärkeä osa muskarilaisten tunteja, tukien jokaisen lapsen kielen kehitystä kun muskareissa harjoitellaan erilaisia äänteitä ja kielen liikkeitä. Kalakansan laulussa opitaan suomalaisia kaloja rytmikkään lorun avulla ’Siika, sulkava, matikka, muikku, säynävä, salakka, toutain, törö’ ja vanha kansanloru ’Eppelin, peppelin’ on naurattanut kovasti.

’Eppelin, peppelin, peurun, meurun, 
kipulin, kapulin, kiurun, kaurun,
kiveltä veten – LOISKIS!’

Tunneilla ollaan myös hypätty rohkeasti veteen uimaan ja tarkastelemaan vedenalaista maailmaa hieman tarkemmin. Vanha kunnon hittibiisi ’Pikkuiset kultakalat’ on ollut tuntien kohokohta sekä pienien että heidän huoltajienkin keskuudessa. Laulu on raikunut tunneilla oikein erityisen hienosti! Erilaisia uintityylejä on harjoiteltu paljon: koiraa, kissaa, sammakkoa, hevosta ja jopa pupua! Aluksi opella ei tosin ollut hajuakaan kuinka pupu ui – onneksi on kuitenkin taitavia muskarilaisia, jotka auttavat tällaisen tärkeän tiedon puuttuessa:)

Pullopostia ja mustekaloja bändimuskarissa

Bändimuskarilaisten matka suurella musiikkimerellä jatkuu, kun Jammari-laivan viereen pinnalle pulpahtaa Masa Mustekala. Masa on kova soittamaan erilaisia rumpuja ja rakastaa rytmitellä. Olemmekin bändimuskarilaisten kanssa tutustuneet rytmisymboleihin: TAM ja TITI. Muskarivihkostakin löytyi hauska tehtävä liittyen rytmeihin.

Ote bändimuskarilaisten kotitehtävävihosta
Muskarilaisten pullopostiviesti matkalla vielä tuntemattomalle vastaanottajalle…

Lähetimme kauden alussa Jammari-laivasta myös pullopostia. Kaikki bändimuskarilaiset saivat tunnilla opettajan avustuksella kirjoittaa oman ryhmäkohtaisen viestinsä, joka sitten laitettiin pulloon ja lähetettiin merille. Pullopostin heitto mereen tallentui myös videolle, joka katsottiin yhdessä muskarissa.

Rytmien lisäksi Masa Mustekala on opettanut meitä tanssimaan ja soittamaan Lonkerosalsaa. Olemme tunneilla heilutelleet omia lonkeroitamme ja soitelleet mahtavan Lonkerosalsa-biisin tahtiin. Kappaleessa on vuorotellen räppisäkeistö tietenkin räpäten ja kertosäe laulaen, joten olemme kehitelleet soittimillekin omat räppiraksutukset. Näin opimme myös kappaleen muotorakenteen kätevästi!

Matka jatkuu

Kun rytmit, lonkerosalsa ja erilaiset rummut ovat hallussa, voidaankin siirtyä musiikkimerellä eteenpäin. Masa Mustekala liittyy Jammari-laivan miehistöön ja alus suuntaa taas kohti uusia seikkailuja. Milleköhän saarelle se seuraavaksi pysähtyy?

Mukavaa alkavaa syksyä!

Terveisin,
Vilma-ope

P.S. Vedenalainen teema on ollut minulle erityisen mieleinen ja tärkeä. Harrastan vapaa-ajallani laitesukellusta ja merenalainen maailma on jotain aivan mieletöntä. Kun pääsee pinnan alle – unohtuu siellä kaikki muu. Se on taianomaista. Muistetaan kuitenkin, että meressä olemme aina vieraina eläimien kotona. Kohdellaan siis merta hyvin