jamkids–blogi

Soolo! Tutti! Musiikki raikaa Hännänpää-saarella

”Hiiri mittaa maailmaa männynneulasella, heinänkorrella punnitsee, kovin miettii, mittailee, järkeänsä käyttää: isolta maailma näyttää!”

Pienillä hiirillä on paljon ihmeteltävää isossa maailmassa – ja niin on meidän muskarilaisillakin. Mukaansatempaavaa kappaletta (Hiiri mittaa maailmaa; san. Hannele Huovi, säv. Soili Perkiö) on käytetty monipuolisesti muskaritunnilla. Olemme soittaneet sitä, liikkuneet niin körötellen, keinutellen sekä marssien. ”Isolta maailma näyttää” -kohdassa hypytettiin innostuneita muskarilaisia ilmaan! Isommat taaperot hyppivät itse jo vallan upeasti.

Hiiret tykkäävät kaiken temmeltämisen lisäksi yhteisestä harrastuksestaan – soittamisesta! Olemme jamitelleet perheryhmien kanssa Jamkidsin omaa Hiiriorkesteri-kappaletta; harjoitelleet kappaleen A-osassa yhteissoittoa ja B-osassa jaettu soitinsooloja. Näin etäaikana on ollut valloittavan ihanaa kuulla ja nähdä pikkumusisoijien soittoa. Kyseinen kappale löytyy tietysti myös Spotifystä Jamkids Musiikkisirkus -levyltä. Levystä on muuten nyt meidän verkossa huhtikuun ajan tarjous (CD + leikkiohjeet). Jamit voivat siis jatkua kotona myös Hiiri-teeman jälkeen!

Juoksee metsähiiroset ruohonkorsilla, kiire, kiire, kiire on pikkujaloilla. Viuhaa viikset, heiluu häntä, työtä paljon on. Juostaan alla sananjalkain, touhu loputon.

Mukaan tunnille pääsivät juoksemaan myös (kansanlaulun) metsähiiroset. Hiiroset kipittelivät ympäri kehoa ja musiikin pysähtyessä myös liikkeeseen tuli tauko. Tämäpä vasta lapsia nauratti, kun hiiroset pysähtyivät milloin pään päälle, polvelle tai vaikkapa korvalehdelle! Hyvää kertaamista samalla myös eri kehonosien tunnistamiseen ja kertaamiseen.

Bändimuskareissa opittiin hiirien avulla muun muassa soolo/tutti -käsitepari

Jammari-laivamme pysähtyy Hännänpää-nimiselle hiirisaarelle. Saari on täynnä hiiriä ja huomataan, että aikaisemmin löydetty aarrekartan palanen sopiikin tänne hiirisaarelle! Yksi aarrekartan palanen on löydetty siis jo aikaisemmin ja jokaisen muskariviikon aikana bändimuskarilaiset pääsivät etsimään lisää kadonneita kartanpaloja – miten jännittävää! Mahtaakohan viimeisestä kartanpalasta löytyä aarre? Saarella asustaa hiirien lisäksi myös yksi rotta, Rotta Mokoma. Mokoma hyppää aarteen löytymisen jälkeen mukaan laivamme kyytiin. Löydätkö alla olevasta kuvasta Rotta Mokoman…?

Kuvitusta bändimuskarilaisten tehtävävihkosta.

Etsimme aarrekartan paloja musiikkiliikkuen, jotka rotta oli piilottanut eri puolille muskaritilaa. Musiikkina toimi valloittava Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!:n Aarretta etsien. Kiersimme hernepusseja (Hännänpää-saari) pikkuaskelin, loikkien molempiin suuntiin, hypimme hernepussien yli eri tyylein ja lapset saivat itse myös keksiä omia liikkeitään. Jokainen pääsi vuorollaan välisoiton aikana aarrekartan etsimispuuhiin. Muut tarkkailivat ja odottivat omaa vuoroaan.

Musiikillisena päätavoitteena bändimuskarilaisilla oli soolo/tutti-käsiteparin harjoitteleminen. Jamkidsin oma Hiiriorkesteri on bändiläisillekin mainio jami- ja harjoittelukappale; A-osassa kappaletta tuttisoitto eli kaikki soittavat yhdessä ja B-osassa jaetaan soolosoittovuoroja eli yksi lapsi soittaa ja muut kuuntelevat.

Kuvitusta bändimuskarilaisten tehtävävihkosta


Laulukappaleeksi valikoitu Rotta Mokoma (san. ja säv. Esa Lamponen)

Olen rotta Mokoma, asun täällä luolassa on mulla täällä aarteita.
Olen rotta Mokoma, asun täällä luolassa on aarteet jossain piilossa.

Kun täällä tassut alkaa taputtaa, kaiku siihen vastata saa.
Kun täällä tassut alkaa taputtaa, kaiku vastaa vaan.

Laulua opeteltiin säe kerrallaan ja kapulat rytmittivät lauluhetkeä. Kapuloita soiteltiin monin eri tavoin ja samalla tuli harjoiteltua silmä-käsi -koordinaatiota ja avaruudellista hahmottamista. Jokaisella bändimuskarilaisella oli mahdollisuus soittaa myös oma kapulasoolo ja muut toistivat kaikuna perässä.  Soolosoittajalla tärkeä tehtävä on muistaa oma kapularytmi ja kuunnella soittivatko muskarikaverit rytmin myös oikein. Voit lukea lisää Jamkidsin bändimuskareiden tavoitteista Annastiina-open hyvästä blogikirjoituksesta.

Seuraa blogia niin pysty perillä mitä Jamkids-muskareissa seuraavaksi keksitään! Hiiriteeman jälkeinen teema onkin jo käynnissä ja seikkailu Jammari-laivalla jatkuu…

Mukavia kevätpäiviä toivotellen,
muskariope Laura