jamkids–blogi

Rokkikarhu opettaa muskarilaisille duuri-molli -käsiteparin

Kevät tekee tuloaan ja karhutkin heräilevät talviuniltaan. Sekä bändi– että taaperomuskareissa pääsemmekin jammailemaan karhujen kanssa, kun matkamme maailman ympäri jatkuu ja saavumme Yhdysvaltoihin tutustumaan rokkiin ja musametsään rytmittelemään kaikenkokoisten karhujen kanssa.

Taikapyörällä meren yli Amerikkaan rokkaamaan Mikki Jaggerin kanssa

Räppäiltyään ja opeteltuaan kierrättämistä Etelämantereella rap-pingviini Bio-J:n kanssa, oli Hip Hoppiaisen aika jatkaa matkaa kohti Pohjois-Amerikkaa. Niinpä hän hyppäsi taikapyörän selkään ja polki valtameren yli vauhdikkaasti, ettei uppoaisi. Matkalla lauleskeltiin tuttua Autolaulua, joka muuttuikin Pyörälauluksi.

“Pyörällä ajelen nope-nopeasti, etten uppoisi pohjaan asti. Aaltoista tietä ja aaltoista tietä, on karikkoja matkan varrella.”

Amerikkaan päästyään, Hip Hoppiaista odottaa vanha tuttu, nimittäin rokkikarhu Mikki Jaggeri! Tämä hurja mesikämmen on niin iloinen jälleennäkemisestä, että on valmis pestaamaan ystävänsä metsän rokkibändiin soittamaan – tosin, ensin on opeteltava uusia taitoja, että rokkaaminen sujuu. Mikkin johdolla opettelemme kuulemaan duurin ja mollin eroja ja harjoittelemme, kuinka vaihtaa duurista molliin kanteleen vivun avulla. Metsän rokkibändissä kaikki harjoittelevat kanteleella myös Rokki-Ιsointua.  Ja ei kun rokkaamaan!

”Rock’n’roll karhu,
metsässä se karju.
Tanssijalka vipattaa.

Rummuis pupujussi,
porkkanoita pussi
palkkana keikasta on.

Bassossa on Boa,
’Hey, my name is Noa!’,
pitkäkieli kiljaisee.

Tosi hyvä keikka,
metsänväki sheikkaa.
Kaikki mukaan tanssimaan!

RUOOOOKAAAA TAAAAUKKOOO
KAAAAAIKKKIII SYÖMÄÄÄÄÄN”

(L. Ilanen)

Mikki Jaggerin kanssa harjoitellaan myös ilmakitarasooloja ja energisen rokkaamisen jälkeen rentoudutaan kuuntelemalla rokkikarhun lempimusiikkia, Elviksen balladeja.

Taaperoiden kanssa jammailua ja rytmittelyä karhumetsässä

Taaperoiden ja vauvojen kanssa pääsemme myös vierailemaan karhumetsässä ja musisoimaan karhujen kanssa. Karhulassa-kappaleen soidessa taustalla, on lähdetty mukaan karhujen tanssiin ottaen välillä raskaita tanssiaskeleita, välillä pyörähtäen ja sitten kipittämällä “vilkkahasti” pikkukarhujen kanssa.  Tämän jälkeen on varottu herättämästä karhua Karhu nukkuu-klassikkoa hipihiljaa laulaen ja soittaen. Mutta eipä se pikkukarhu kauaa pysykään unessa, vaan herää kesken kaiken ja sitten lauletaan nopeasti “Karhut juoksee, karhut juoksee aivan innoissaan!” Karhulaulujen avulla on harjoiteltu hitaan ja nopean eroa; välillä liikkeen avulla, välillä soittaen ja näiden erojen hahmottaminen onkin tärkeä osa musisointia.  

Auttaessamme karhuja saamaan syötävää onkimalla sekä poimimalla mustikoita ja sieniä, yhdistämme kaksi kappaletta; Nalle tallustaa ja Ongin ongin – näin saamme myös pienen maistiasen duurin ja mollin eroista.

Toki pääsemme myös rokkaamaan taapero- ja vauvamuskarissakin, kun metsästä kajahtaa ilmoille Karhurumpu-kappale kutsuen meidät rytmittelemään ja soittamaan kaikenlaisia rumpuja ämpärirummuista djembeihin.

”Täällä raikaa hurja rokki, tärähtelee karhun koppi. Musametsän rokkikarhu karhurumpua rummuttaa. Tum, tum, tummat rummut, tum, tum, tum!”

Keväisin terveisin,
Katarina-ope