jamkids–blogi

Jamkids-hahmo rap-pingviini Bio J

Jamkids-muskarissa opetellaan kierrättämään räpin tahtiin

Oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille! Vaikka ulkona sataakin vettä, muskarien kevätlukukausi pyörähti käyntiin hyisissä tunnelmissa. Lunta, jäätä ja pakkasta riittää sekä bändimuskareissa että taaperoiden kanssa, kun matkaamme Etelämantereelle tapaamaan pingviinejä sekä tuntureille joikaamaan.

Uimapatjalla Etelämantereelle räppäämään kierrätyksestä

Hip Hoppiaisen jammailtua joulun kantrikenguru Kiti Urbanin kanssa Australiassa, päätti hän loikoilla hetken Bondi Beachillä uimapatjalla. Laineet liplattivat niin rauhoittavasti, että taisipa Hip Hoppiainen ummistaa silmänsä hetkeksi.. Ja heräsikin kylmältä Etelänavalta!

Etelänavalla meitä vastassa on räppäävä pingviini Bio J, joka on kyllästynyt ihmisten roskaamiseen. Hän opettaa Hip Hoppaiselle Roskisräpin, jonka avulla hän haluaa opettaa kaikkia kierrättämään oikein. Bio J:n oma soitin onkin mikrofoni, jolla kaikki pääsevät kokeilemaan sekä räppäämistä että laulamista.

”Etelämantereelta alkaa kuulua nurinaa,
kun Bio J:llä on teille kaikille asiaa.
Kauaa ei enää pingviinit pysy aisoissa,
kun merest löytyy enemmän roskaa ku kaloja.

On lajittelun opettelu todella iisii,
kun vaan muistaa nää pari riimii.
Et tarvii kynää etkä paperii,
tässä faktoi antaa sulle ihan ite Bio J.

Kerätään, kerätään, roskat roskiin laitetaan.
Kierrätä, kierrätä, jätteet oikein lajitellaan!”

(E.Haavisto, M.Mononen)

Bio J:n kanssa harjoitellaan myös hitaan ja nopean eroa musiikissa. Bio J:n pikkusisarus sai kierrätyshengessä isoveljen vanhat lenkkarit, joiden kanssa on hauska kulkea välillä isoin askelin isoveljen tapaan ja välillä pienin askelin kipitellen, ja samoja askelia on hyvä soitella esimerkiksi djemberummulla. Roskisräppiin kuuluu parhaimpien räppibiisien tapaan myös ”hypetysosio”, jossa yleisö otetaan haltuun ja eri kierrätyslaatikoiden rytmejä päästään soittamaan hitaasti ja nopeasti kehorytmeillä ja bändisoittimilla.

”Bio J kiittää jos pidät lajittelust huolta,
niin pingviinit saa sillii vielä monta vuotta.
Mut jos meinaat ettei suhun lajittelun säännöt päde,
niin taidat olla ite yks ongelmajäte!”

(E. Haavisto)

Taaperoiden kanssa lunta tupaan Penni Pingviinin kanssa

Myös vauvojen ja taaperoiden kanssa suuntaamme hetkeksi Etelämantereelle tapaamaan pingviinejä sekä etsimään lunta. Penni Pingviinin hauskan laulun avulla ollaan tutustuttu uusiin muskarilaisiin sekä tervehditty loman jälkeen vanhoja tuttuja vilkutellen, tanssien, tömistäen sekä tietysti soittaen. Pennin lempitanssi taitaa olla vanha kunnon Pingviinitanssi! Pingviinilaulujen kanssa harjoittelemme erityisesti kappaleiden muotorakennetta; kappaleen rakentuessa esimerkiksi säkeistöstä ja kertosäkeestä, erotellaan kyseiset kohdat joko eri liikkeillä tai erilaisilla soittotavoilla. Muodon hahmottaminen on tärkeä osa musiikin oppimista.

Pakkanen paukkuu myös Suomen Lapissa, jossa onkin käynnissä Jänöpupun ja Pakkasen pojan hurja kilpajuoksu. Pakkasen poika koittaa kaikin keinoin saada Jänöpupua kiinni jäädyttäen kaiken mennessään, mutta mahtaakohan se koskaan saada lämminturkkista pupua pysähtymään? Perinteinen joiku ”Jänöpupu ja Pakkasen poika” onkin hyvä laulu kannustaessa sekä lapsia että aikuisia laulamaan, sillä tässä joikussa on helposti muistettavat sanat.

”Hei-joo lo-le-lee loil-lango, hei-joo lo-le-lee loilla,
Hei-joo lo-le-lee loil-lango, hei-joo lo-le-lee loilla.”

(Trad.)

Toivottavasti näiden, sekä muiden talvi- ja lumilaulujen avulla saataisiin lunta ja pakkasta tänne eteläänkin!

Talviterveisin,

Elina-ope