jamkids–blogi

Rallin vauhtia ja vilskettä muskareissa

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että ralliautolla ajamisella ja musiikin soittamisella voisi olla jotakin yhteistä? Molemmissa täytyy oppia pääsemään vauhtiin ja osata välillä jarruttaa ja pysähtyä. Homma ei kummassakaan toimi, mikäli ääntä ei kuulu lainkaan.

Kevätkauden ensimmäisessä teemassa pääsimme kaikki muskarissa vauhdin maailmaan hurjastelemaan autoilla ja muilla kulkuneuvoilla. Syksyllä alkanut meriseikkailu on tuonut meidät nyt Hujaus-nimiselle rallisaarelle oppimaan uutta; lorutellen, soittaen, laulaen, leikkien ja liikkuen. Bändimuskareissa olemme opetelleet mm. taukomerkkiä ja soiton lopettamista, joihin myös vauva- ja taaperomuskarilaiset ovat päässeet tutustumaan. Monet olohuoneet ovatkin nyt siis muuntautuneet Jamkidsin etämuskareissa ralliradoiksi.

Pyörät ne pyörivät ympäri VAAN

Vauva- ja taaperomuskareissa olemme laulaneet lauluja erilaisista kulkuneuvoista. Autojen lisäksi mukana on ollut myös mm. vetureita, busseja ja villejä temppupolkupyöriä.

Kauden alussa koteihin on lähetetty jokaiselta kevään teemalta kahden laulun sanat. Tämän teeman lauluiksi valikoituivat Ajellaan vaan (säv. & san. S. Sopanen ja T. Kesälä) sekä Metrolla mummolaan (säv. Soili Perkiö, san. Hannele Huovi). Olemme ihmetelleet ja laulaneet erilaisista autoista, auton eri osista ja myös etsineet omasta kehostamme nenää ja napaa. Täytyyhän meillä olla Metrolla mummolaan -laulun mukainen stop-nappi mitä painaa, päästääksemme raitovaunusta pois oikealla pysäkillä! Automme ovat ajelleet, kaahailleet, pomppineet, temppuilleet ja ennen kaikkea harjoitelleet jarruttamista.

Hurjaa vauhtia autoni ajaa,
kiertää ja kaartaa rallirataa!
Pyörät ne meinaa jo mennä solmuun,
autoni keula vääntyä kolhuun.

Mutterit tippuu ja pakoputki pörisee,
pyyhkijät vauhdissa viuhtoo ja tärisee.
Kyyti on autoni kuoppainen,
testaanpas toimiiko jarrut sen!

(Hurja auto -loru, san. Laura Kiviranta)

Jammari-laivalta ralliautoihin

Syksyllä aloittamamme matka Musiikkimerellä jatkuu bändimuskareissa ja joululoman aikana Jammari-laivamme onkin ajelehtinut uuden saaren rantaan. Laivan kapteeni Mikki Jaggeri ihmettelee yhdessä ystäviensä kanssa rannalle kuuluvaa meteliä ja hurinaa – olemme saapuneet Hujaus-nimiselle rallisaarelle! Saarella tapaamme uuden ystävän, Hip Hoppiaisen, joka tutustuttaa meidät rallin saloihin ja uusiin soittotekniikoihin. Opimme kanteleilla uuden soinnunkin.

Hiphiphip, hophophop,
Ajelemaan lähti Hip Hoppiainen.
Hiphiphip, hophophop,
Hiphopin tähti Hip Hoppiainen.

(Hip Hoppiainen, säv. & san. Elina Haavisto)

Bändiläiset ovat päässeet ralliteemaan erilaisten autolaulujen sekä harjoitusten kautta. Olemme harjoitelleet breikkiä musiikissa punaisen liikennevalon, taukomerkin ja liikennepoliisin stop-käden avulla. Lapset ovat saaneet itse toimia liikennepoliiseina ja johtaa bändin soittoa näyttäen käsillään, milloin soitetaan kovempaa, hiljempaa taikka lopetetaan soittaminen.

Kanteleilla olemme oppineet Rokki-1-soinnun. Sitä pystyt harjoittelemaan nostamalla vasemman käden ilmaan ja laittamalla peukalon ja pikkusormen piiloon, jolloin kolme keskimmäistä sormea jää pystyyn. Nämä sormet kun laittaa oikein kanteleen kielten päälle, soi Rokki-1.

Yksi teemamme soittobiiseistä on ollut Jamkidsin oma Moporalli. Laulussa apina ja hiiri ajavat kilpaa. Viekö voiton apinan mopo vai hiiren jopo? Kannattaa käydä selvittämässä voittaja kuuntelemalla laulu Jamkidsin Musiikkisirkus -levyltä esimerkiksi Spotifyssa. Meiltä muuten saa levyä täältä ihan fyysisenäkin versiona – ja CD-levyn lisäksi mukana tulee leikkiohjeet!

Nyt Hip Hoppiainen haluaa päästä kokemaan ralliautoilun lisäksi myös merimatkaa ja hyppääkin mukaan Jammari-laivaamme jatkamaan musiikkiseikkailua. Jäämme jännityksellä ja riemulla odottamaan, mitä kaikkea saamme tänä keväänä kohdata matkallamme muskareissa.

Mukavaa kevätkautta kaikille!

Terkuin,
Riia-ope