jamkids–blogi

Muskarit siirtyivät lasten iloksi koteihin

Kotimuskareiden toteuttaminen on ollut meillä mielessä jo usean vuoden ajan. Projektille ei kuitenkaan ole koskaan löytynyt aikaa eikä resursseja, kaiken muun kiireen keskellä. Koronaviruksen alkaessa leviämään myös Suomessa, emme voineet jatkaa normaalia toimintaamme vaan meidän oli käärittävät hihat ja alettava toteuttamaan muskarit lapsille koteihin pikapikaa. 

Kun kun opettajamme kokoontuivat suunnittelemaan ensimmäisiä kotimuskarivideoita, ei aikaisempaa kokemusta muskareiden videoimisesta ollut kenelläkään. Sitä suurempi oli kuitenkin tahtotila tuottaa laadukasta sisältöä muskariperheidemme käyttöön. Kuin yhdestä suusta Jamkids-opet totesivat, ”Okei, ei kun hommiin!”

“Opettajina haluamme, että videot välittävät lämmintä tunnelmaa ja muskariperheiden olisi helppo vastaanottaa ja toteuttaa muskarihetki kotona.”, kertoo muskariope Laura. “Pidämme tärkeänä, että lapset myös oppivat asioita kotoa käsin, eikä muskarihetki ole pelkkä kiva viihdyke. Uskomme vahvasti siihen, että Jamkids-kotimuskarit mahdollistavat uusia mielenkiintoisia tapoja tehdä varhaisiän musiikkikasvatusta.”

Olemmekin saaneet heti rohkaisevia ja piristäviä kommentteja muskarilaisiltamme:

Tämä on ihan mahtavaa ja varsinkin kun näytätte miten voi musisoida missä ja millä välineellä vaan.

– Muskarilainen kaivoi esiin ämpärin ja marakassin. Toi mulle tabletin ja esitti tanssiliikkeitä. ”Laita mufkali foimaan”. Muskaroitiin varmaan 10 kertaa päivän aikana.

– Kiitos hauskasta ja laadukkaasta materiaalista. Lapsilla on ollut todella hauskaa kattiloiden ja itsetehtyjen marakassien kanssa. Odotamme kaikki innolla uusia videoita.

Jokaisen kodin soitinvalikoima on hyvin erilainen ja olemme suunnitelleet kotimuskarit niin, että soittimena voi käyttää kotona olevia oikeita soittimia (kuten piano, marakassit tai kitara), itsetehtyjä soittimia tai erilaisia kodin tavaroita – kattiloita, patoja tai mitä tahansa josta lähtee kiva ääni. Kannattaa käyttää mielikuvistusta ja kokeilla erilaisia tavaroita! Julkaisemme muuten pian blogissamme oman kirjoituksen kotisoittimien rakentamisesta. Alla olevasta videossa myös muutamia vinkkejä kotona musisoimiseen.

JAMKIDS-OPET VENYVÄT HAASTEEN EDESSÄ

Kaikki Jamkids-opet eivät ole kotimuskari-projektiin osallistuneet, sillä muuten porukkaa olisi kuvauspaikalla ollut ruuhkaksi asti. Kotimuskarit ovatkin valmistuneet päätoimisten muskariopettajiemme voimin. Jokainen opettaja on kuitenkin lähettänyt viikoittaisen videotervehdyksen omille muskarilaisilleen – näin säilyy myös tärkeä kontakti oman opettajan kanssa.

Muskareiden kuvaaminen on ollut valtava urakka ja päivät ovat välillä venyneet lähes yöhön asti. Samalla työ on ollut myös antoisaa ja hauskaa. Ja vaikka itse sen sanommekin, olemme tosi tyytyväisiä ja ylpeitä uusista Jamkids-kotimuskareistamme!

Opettajiemme kommentteja ensimmäisten muskarivideoiden kuvauksista:

“Kuvaaminen on ollut tosi hauskaa ja toivon, että se ilo välittyy sinne koteihin asti. Tsempit kevääseen!”, toivottaa Minna-ope.

“Välillä opettajien kesken kuvatessa meno on kuin oikeassa muskarissa. Siitä saa helpotusta muskari-ikävään!”, toteaa Elina-ope iloisena.

“Tiiviit kuvausaikataulut ovat paljastaneet työkavereista ihan uusia ja mainioita puolia – voi juku, miten taitavia kaikki ovat!”, Laura kertoo ylpeänä.

“On tullut editointitaidot tarpeeseen. Onneksi editoin viime kesänä yhden videon ystävän häihin!” kertoo Vilma-ope.

Kymmenen tuntia kuvauksia takana – Lauraa, Minnaa ja Vilmaa jaksaa vieläkin hymyilyttää!

Yhteistyössä on siis voimaa! Viikottaisten muskareiden videointityö jatkuu niin kauan kuin etäopetukseen on tarve – ja ehkäpä lähdemme tämän pikaprojektin innoittamana toteuttamaan jotain pysyvämpääkin kaikille halukkaille…

Lämpimin ja aurinkoisin terkuin,
Jamkids-opet ja koko Jamkids-tiimi