jamkids–blogi

Jammari-laiva seilaa talviselle Jäärkäle-saarelle

Jammari-laiva jätti Elffi-saaren peikot ja keijut taakseen ja lähti luovimaan tuulisella Musiikkimerellä kohti uusia seikkailuja. Pian sateinen ilmasto vaihtuikin kylmään ja jäiseen lumituiskuun – saavuimme Jäärkäle-saarelle. Kukas saarella asustaakaan? No sehän on raskaan joulun rakastaja Harkko Hev1hirvi!

Syyskauden neljännessä muskariteemassa musisoitiin jouluisissa tunnelmissa ja opittiin hiljainen-voimakas -käsitepari. Revontulet leimusivat taivaalla pienten tanssijalkojen kipittäessä, ja jostain kantautui kulkusten kilinää. Bändimuskarilaiset pääsivät virittäytymään jouluun hieman hevimpään tyyliin yhdessä Hev1hirven kanssa.

Loppuvuoden odotettu konsertti koettiin tänä vuonna perheen kesken kotikatsomoissa, kun kaikki Jamkids-opet vetivät muskarilaisille videolla riemukkaan Jammari-jouluhetken täynnä soittoa, tanssia, leikkiä ja laulua. 

Bändimuskarilaiset kisasivat Harkko Hev1hirven opastuksella

Alkusyksystä bändimuskarilaiset lähettivät pullopostia tietämättä kuka sen saa. Pulloposti lipuikin pitkän tovin kohti tuntematonta rantaa, mutta vihdoin on vastaanottaja selvinnyt! Muskarilaiset näkivät videolta, kuinka Harkko lukee pullopostin ja vastaa moniin kysymyksiin, joita muskarilaiset ovat pullopostissa kysellet. Harkko muun muassa kertoo, että hänen suurinta herkkuaan on rapukakku ja lempisoittimensa sähköbasso. Basson soitto on tullut myös bändimuskarilaisille tutuksi, kun Harkon oma biisi, Hev1hirvi, on raikunut, bändisoittimet soineet ja sarvet sekä sorkat heiluneet ylös ja alas, ylös ja alas.

Hev1hirvi asuu aivan yksin Jäärkäle-saarella, joten hän voittaa joka kerta kun saaren olympialaiset pistetään pystyyn. Bändimuskarilaisetkin ovat päässeet kisaamaan jääpuikon heitossa, lumipallon työnnössä sekä lumikasaan hypyssä – tietysti puhtia antavan hevimusiikin säestämänä.

Mieletön tahti, on kunnossa tää hirvi.
On Jäärkäleellä mahti, mut päihitän mä senkin.
Olympialaiset kohta starttaa. Mut yksin kun kisaa, aina voittaa!


(Heviolympialaiset, säv. & san. Katarina Olkinuora)

Pelkästään kovaa menoa ja voimakasta dynamiikkaa ei muskarissa kuulla, sillä tärkeää on myös osata soittaa hiljaisesti. Rumpujen paukkeen vastapainoksi ollaan opeteltu keventämään lyöntivoimaa sekä kopistelemaan kapuloita ja kavioita Hirvijumpan tahtiin, Pohjoisnapatanssin salsarytmien keinuvuutta unohtamatta.

Tonttu lähti matkaan valjaissansa kukko, kylläpä ne kärryt keikkaa! 

Lumista ja viileän rapsakkaa menoa ei myöskään vauva– ja taaperomuskareista ole puuttunut. Rekiretkillä on kulkuset kilisseet, kun ollaan ensin kipitetty hurjaa vahtia poikki nietosten ja sitten hidastettu rauhallisempaan menoon ylitettäessä soita ja laitumia. Nopean ja hitaan vaihtelu kulkusten soitossa onnistuukin jo hienosti taaperomuskarilaisilta. Valjaisiin ovat joutuneet vuorostaan niin porot, kukot, lapset kuin vanhemmatkin. Riemu on ollut suuri, kun körötellessä kärryt keikkaavat ja reppuselässä jännitetään kärryjen kaatumista.

Rekiretkeltä kotiin päästyä alkaa saunan lämmitys, sillä mitä olisikaan joulu ilman lämpöistä ja lempeää joulusaunaa! Kapulat ovat toimittaneet kauhan virkaa, kun ämpäriä ollaan vuoroin rummuteltu ja välistä hämmennelty vettä. Aivan parasta on, kun saadaan heittää löylyä ja muskariluokan täyttää kihisevä ’Sssss…’. 

Lisään pökköä pesään saunan kiukaaseen,
savu räppänän kautta karkaa pakkaseen.
Vihdat noudan, vedet kannan, kiukaan kuumentua annan,
ennen kuin tallustellaan koko joukko saunomaan!

(Joulusaunassa, säv. & san. Maija Baric)

Pikkuiset tontut ovat vekkuleita kurkistelijoita, mutta välillä myös vahvatahtoisia. Ne lyövät tossua lattiaan ja tahtovat milloin mitäkin: lunta, pipareita, joulukuusia ja jopa tähtiä. Lumen tullessa huomaakin, että nyt kutiaa korkeimman hiustupsun päältä aivan alas varpaisiin saakka. Piparit pyörivät masussa ja kun kuusi tuodaan sisään, on pompahdettava ryhdikkääseen asentoon. Tontun tultua taloon, voi myös muskarin pikkuiset tontut hypellä ja huutaa: ‘Tästä se joulu alkaa!’ 

Jammari-laivan seilatessa Musiikkimerellä ja vieraillessa saarilla, on syyskausi hujahtanut nopeasti. Paljon on opittu musiikista sekä koettu iloisia hetkiä yhdessä. Eikä matka suinkaan ole vielä päätöksessä! Mutta vielä pitäisi malttaa odottaa, minne ensi vuoden seikkailut Jammari-laivan kyydissä jatkuvat…

Hauskaa loppuvuotta toivotellen, 

Sini-Ilona-ope