jamkids–blogi

Miten löytää lapselle harrastus? Vinkit sopivan harrastuksen valintaan

Mielekkään harrastuksen löytäminen lapsellesi voi olla vaikea tehtävä. Kun valittavana on niin paljon erilaisia harrastuksia, voi olla vaikea tietää, mikä niistä sopii lapselle. Paras tapa löytää lapsellesi sopiva harrastus on tutustua hänen kiinnostuksen kohteisiinsa ja kykyihinsä.

Blogin sisällysluettelo

 • Mistä aloittaa lapsen harrastuksen valinnassa?
 • Luovat ja kehittävät harrastukset lapselle
  • Musiikkiharrastukset
  • Taide ja käsityöt
  • Urheiluharrastukset
  • Kirjoittaminen
  • Kokkikerho
  • Partio
 • Yhteenveto

Mistä aloittaa lapsen harrastuksen valinnassa?

Aloita kysymällä lapseltasi, mitä hän tekee mielellään vapaa-ajallaan. Näin saat käsityksen siitä, millaisesta toiminnasta hän voisi pitää. Tykkääkö hän musisoinnista  vai ennemmin jumppaamisesta ? Keskustele hänen kanssaan hänen lempitouhuistaan sekä asioista, joista hän ei pidä. Voit myös pohtia, onko hänellä erityisiä taitoja, jotka voivat auttaa sinua löytämään lapsellesi harrastuksen, jossa hän viihtyy.

Kun olet tunnistanut joitakin mahdollisia harrastuksia, voit alkaa tutkimaan vaihtoehtoja tarkemmin. Ota huomioon esimerkiksi turvallisuus, saatavuus ja se, sopiiko harrastus perheesi elämäntyyliin ja aikatauluihin. Varmista myös, että harrastus on sopiva lapsen ikään nähden ja että se haastaa lapsesi taitoja ilman, että se on hänelle liian ylivoimainen tai turhauttava.

Sopivan harrastuksen löytäminen lapsellesi ei kuitenkaan tarvitse olla vaikeaa, vaan enemmänkin kivaa! Se antaa lapselle mahdollisuuden tutustua itseensä ja siihen, mistä hän pitää.  Kokeile lapsen kanssa erilaisia aktiviteetteja. Näin voitte molemmat kokea harrastuksen omakohtaisesti ja päättää, onko se jotakin, mitä lapsi haluaisi tehdä säännöllisesti. Jamkids järjestää kausittain tutustumismuskareita, joissa lapsi pääsee tutustumaan harrastukseen.

Luovat ja kehittävät harrastukset lapselle

Lapsen luovuuden vapauttaminen harrastusten avulla on tärkeä osa lapsen luovan potentiaalin kehittämistä. Harrastukset antavat lapselle mahdollisuuden tutkia omia kiinnostuksen kohteitaan ja ilmaista itseään ainutlaatuisella tavalla. Maalaamisesta ja piirtämisestä musiikin soittamiseen on monia harrastuksia lapselle, jotka voivat auttaa lasta oppimaan, kehittymään ja luomaan.

Musiikkiharrastukset

Yksi parhaista tavoista, jolla lapset voivat tutkia luovaa puoltaan, on tutustuttaa lapsi musiikkiharrastuksiin. Musiikin avulla lapset voivat ilmaista itseään ja pitää samalla hauskaa, olipa kyse sitten soittimen soittamisesta tai laulamisesta muskariopen laulujen mukana. Soittimen soittamisen opettelu opettaa lapselle kurinalaisuutta ja kärsivällisyyttä. Lisäksi se auttaa vahvistamaan itseluottamusta, kun lapsesi oppii uusia taitoja ja kehittyvät ajan mittaan yhä taitavammiksi soitinten kanssa.

Taide ja käsityöt

Yksi parhaista tavoista edistää lasten luovuutta on tutustuttaa heidät taiteeseen ja käsitöihin liittyviin harrastuksiin. Esimerkiksi piirtäminen, maalaaminen ja muut kuvataideharrastukset antavat lapsille mahdollisuuden ilmaista itseään tavalla, johon sanat eivät pysty. Kuvataiteet antavat lapselle myös mahdollisuuden kokeilla erilaisia tekniikoita ja materiaaleja, kun lapsi saa luoda jotain ainutlaatuista omasta mielikuvituksestaan.

Urheiluharrastukset

Urheiluharrastuksia lapselle on monenlaisia. Lapsi voi harrastaa yhtä lajia kuten jalkapalloa tai voimistelua, tai osallistua liikuntakerhoon tai jumppatunneille, jossa opetellaan erilaisia liikkeitä ja taitoja. Urheiluharrastukset parantavat lapsen koordinaatiokykyä ja niissä pääsee purkamaan energia liikkumalla. On myös harrastuksia, jossa liikunta ja taide yhdistyvät, kuten tanssi tai jumppamuskari, jossa lapsi pääsee liikunnan lisäksi oppimaan luovia taitoja.

Kirjoittaminen

Tarinoiden tai runojen kirjoittaminen antaa lapsille mahdollisuuden käyttää mielikuvitustaan ja hioo samalla tärkeitä kielellisiä taitoja. Se on heille myös hyvä tapa harjoitella itsensä ilmaisemista sanoin sen sijaan, että he luottaisivat pelkästään visuaaliseen ilmaisuun, kuten piirtäminen tai maalaaminen edellyttäisi.

Kokkikerho

Ruoanlaitto tarjoaa vielä yhden ulospääsyn vapauttaa lapsesi luovuutta. Ruoanlaitto antaa lapsille mahdollisuuden kokeilla makuja ja kuvioita, mutta se myös opettaa arvokkaita asioita ravitsemuksesta, turvallisuudesta, hygieniasta, budjetoinnista ja muusta. Ruoanlaitto kannustaa myös ongelmanratkaisutaitoja, koska reseptit vaativat usein kompromisseja tai muutoksia sen mukaan, mitä aineksia sinulla on käytettävissäsi.

Partio

Partiossa lapsi oppii monenlaista. Hän oppii toimimaan yhdessä muiden kanssa erilaisissa ympäristöissä. Partiossa opetellaan ensiapu, retkeily- ja vaellustaitoja, leikitään ja pelataan. Partiossa pääsee myös kokemaan uusia asioita, kun partioleirillä yövytään teltassa tai mökissä poissa kotoa.

Lapselle harrastus - yhteenveto

Sopiva harrastus lapselle on harrastus, joka rohkaisee lastasi ajattelemaan laatikon ulkopuolelta, mutta myös noudattamaan ohjeita. Se kehittää ja opettaa uusia taitoja. Lapselle on hyvä antaa tilaa tehdä virheitä ilman tuomitsemista, jotta lapsi tuntee olonsa riittävän turvalliseksi kokeillessaan uusia ideoita. Yksi parhaista tavoista, jolla lapset voivat kehittää luovaa puoltaan, on tutustuttaa lapsi musiikkiharrastuksiin, kuvataiteeseen tai ruoanlaittoon. Liikuntaharrastukset puolestaan auttavat lasta kehittämään koordinaatiokykyjä.

Lapsen harrastuksen valinnassa on tärkeää kuunnella lastasi ja hänen mielenkiinnonkohteitansa. Kokeile lapsen kanssa erilaisia aktiviteetteja. Näin voitte molemmat kokea harrastuksen omakohtaisesti ja päättää, onko se jotakin, mitä lapsi haluaisi tehdä säännöllisesti. Jamkids järjestää kausittain tutustumismuskareita, joissa lapsi pääsee tutustumaan harrastukseen.

Nämä ovat vain muutamia ideoita hauskoista ja kehittävistä harrastuksista. Mihin tahansa harrastukseen päädytkin, varmista, että se on lapsen ikään nähden sopiva, jotta lapsella on hauskaa!