Jamkids–blogi

Mitä Jamkids-muskari on? Vanhemmat kysyvät musiikkipedagogi vastaa

Muskaritalvi Jamkidsissä pyörii taas vauhdikkaissa tunnelmissa. Muskariluokasta kantautuu iloinen puheensorina, erilaisten soitinten äänet sekä lasten ihana laulu. Talven mittaan myös postilaatikkoomme on jälleen kantautunut hyviä kysymyksiä koskien Jamkids-muskareitamme. Näin päätimmekin vastata blogikirjoituksen muodossa useimmin kysyttyihin kysymyksiin, olkaapa hyvät!

Mitä muskareissa tehdään?

Muskareissa harjoitellaan musiikin perusteita leikin ja ilon kautta lasten ikätaso huomioon ottaen. Muskarissa muun muassa lauletaan, soitetaan, rytmitellään, liikutaan ja tanssitaan, lorutellaan, körötellään, rentoudutaan ja kuunnellaan musiikkia. Vauva- ja taaperomuskareissa keskitytään nauttimaan musiikin keinoin yhdessä vanhemman kanssa, kun taas bändimuskarissa harjoitellaan 4–6-vuotiaana muskarissa olemista jo ihan itse, kivojen kavereiden kanssa.

Jamkids-muskarit rakentuvat joka vuosi vaihtuvista teemoista, joten muskarivuosi on varmasti aina erilainen! Tänä syksynä olemme seikkailleet taikahuoneessa, hiekkalaatikolla ja maatilalla. Bändimuskareissa vuosi on vahvasti kiedottu teemojen ja tarinallisuuden ympärille, ja muskarilaiset pääsevät täyttämään myös kotona muskarivihkoa. Kiehtovat teemat kuvituksineen vievät lapsen satumaisiin maailmoihin ja innostavat lasta oppimaan uusia taitoja elämyksellisesti. Kaikki muskarivihkon tehtävät liittyvät sen hetkiseen teemaamme, ja jokaisen teeman yhteydessä keskitymme myös harjoittelemaan tiettyjä musiikillisia asioita. Kukin teema kestää 3–4 viikkoa.

Tarvitseeko muskarissa ennakkotaitoja?

Jamkids-muskareissa ei tarvita ennakkotaitoja riippumatta siitä, tuleeko mukaan toimintaan vauva-, taapero-, vai bändimuskari-ikäisenä. Voit tutustua tarkemmin muskareihimme täällä.

Millainen henki muskareissa on?

Jamkids-muskareissa henki on taatusti pirteä, kannustava ja innostava. Opimme yhdessä hauskalla tavalla.

Millaisia lauluja muskareissa lauletaan?

Jamkids-muskareissa lauletaan monipuolisesti erilaisia lastenlauluja. Muskareissamme soi niin perinteiset muskarihitit Tuiki tuiki tähtösestä Piippolan Vaariin kuin uudemmatkin lastenlaulut Pikku Papun Orkesterista ja Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!:sta Jamkidsin omiin kappaleisiin. Jamkids-muskareissa ei tunneta genrerajoja, vaan lapsi pääse pienestä pitäen elämään monipuolisesti erilaista musiikkia kansanlauluista klassiseen ja rokista lattariin. Vaihtuvat teemat rytmittävät muskarivuottamme, ja samoja lauluja harjoitellaan monipuolisesti eri tavoin noin 3–4 viikon ajan, jolloin lapset ja vanhemmat oppivat laulut hienosti.

Djembe-rumbu Jamkids-muskarissa

Millaisia soittimia muskarissa käytetään?

Jamkids-muskareissa lapset pääsevät kokeilemaan soittimia monipuolisesti jo pienestä pitäen. Vauva- ja taaperomuskareissa soitamme perinteisten muskarisoitinten, kuten erilaisten rytmisoitinten lisäksi esimerkiksi akustista kitaraa ja kanteletta. Vauvamuskareissa hittisoitin on vuodesta toiseen perinteiset marakassit, mutta myös kanteleen ja kitaran äänet kiehtovat pieniä soittajia. Taaperomuskareiden lemppareihin kuuluvat kitaroiden ja kanteleiden lisäksi esimerkiksi djembe-rummut, joista kuuluu soittotyylistä riippuen jättikokoinen tai pienen pieni ääni. Bändimuskareissa soitamme edellä mainittujen soitinten lisäksi myös bändisoittimilla, kuten rummuilla, sähköisillä soittimilla kuten bassolla, kitaralla ja kosketinsoittimilla sekä laulamme myös mikrofoniin.

Voiko lapsi soittaa muskarissa vain omaa lempisoitintaan?

Jamkids-muskareissa tutustumme kaikenlaisiin soittimiin, joten jokainen pääsee kokeilemaan muskareissa monipuolisesti erilaisia soittimia. Bändimuskareissa keskitymme 3–4 viikon välein vaihtuvin teemoin intensiivisemmin yhteen soitinryhmään ja sen harjoitteluun. Mikäli lapsella on oma lempparisoitin kotona, voi soittimen toki halutessaan ottaa tunnille mukaan, ja varmasti silläkin pääsee tunnin tiimellyksessä rokkailemaan. 7-vuotiaasta eteenpäin lapsi voi halutessaan valita oman suosikki-instrumentin ja jatkaa soittotaivaltaan esimerkiksi Musiikkikoulu Demon puolella instrumenttitunneilla. Bändimuskarista on mahdollisuus jatkaa myös esimerkiksi Demon Soitinstartti-ryhmään, jossa pääsee vielä rauhassa kokeilemaan erilaisia soittimia ja harjoittelemaan yhteismusisointia muiden lasten kanssa.

Millainen koulutustausta muskariopettajilla on?

Jamkidsin Reeta-ope

Kaikki Jamkids-opettajat ovat monipuolisia musiikkikasvatusalan ammattilaisia. Suomessa musiikkipedagogiksi pystyy opiskelemaan ammattikorkeakoulussa (musiikkipedagogi AMK) tai musiikinopettajaksi yliopistossa (musiikin maisteri). Oma koulutuspolkuni on kulkenut koko lapsuuden ja nuoruuden kestäneen klassisen viulun ja pop/jazz-laulun harrastamisen kautta muusikon opintoihin ja musiikkialan perustutkintoon Kymen Konservatoriosta (pop/jazz-laulu, pop/jazz-viulu). Ensimmäisen ammatillisen tutkinnon suoritettuani hakeuduin opiskelemaan Metropolia Ammattikorkeakouluun varhaisiän musiikkikasvattajaksi (musiikkipedagogi AMK), ja sittemmin valmistuin vielä toisen kerran samaisesta korkeakoulusta pop/jazz-laulunopettajaksi. Yhteensä olen siis ammatillisesti opiskellut musiikin ja musiikkipedagogiikan parissa 9 vuotta.

Voiko tunneille osallistua, vaikka lapsi ei puhuisi kunnolla suomea?

Muskariin voi ilman muuta osallistua, vaikka lapsi ei puhuisi suomea ensimmäisenä kielenään. Musiikkileikkikoulu tunnetusti tukee kielen kehitystä, joten muskari on loistava paikka harjoitella suomen kieltä hauskalla ja kehittävällä tavalla. Muskarin on tutkittu kehittävän niin sanavarastoa kuin äänteiden prosessointitaitoakin. Lapsi oppii uutta kieltä esimerkiksi laulujen, sanarytmien ja erilaisten kielellisten leikkien avulla. Lisää aiheesta voit lukea täältä sekä täältä.

Milloin muskariin voi ilmoittautua?

Uuden lukuvuoden muskareihin ilmoittautuminen alkaa aina toukokuun alussa ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Kesken kauden voi myös aloittaa, jos sopivassa ryhmässä on tilaa. Muskaripaikka kannattaa varata ajoissa, mutta mikäli haluamasi ryhmä on jo täynnä, kannattaa ilmoittautua jonoon. Asiakaspalvelustamme Sanna vastailee myös mielellään kysymyksiin!

Kiitos kysymyksistänne ja lämpimästi tervetuloa mukaan jammailevaan jengiimme. Nähdään muskarissa!

Talviterveisin,

Reeta-ope