Musamamat

Musamamat on odottavien äitien oma musiikkiryhmä. Ryhmä on tarkoitettu raskausviikon 24 ylittäneille äideille. Et tarvitse musiikki- tai laulutaitoja, kaikki ovat tervetulleita mukaan!
 
Äidin ja lapsen vuorovaikutussuhde alkaa jo raskausaikana. Musamamat-ryhmässä luodaan yhteyttä kohtuvauvaan musiikin keinoin. Samalla äidit saavat myös arvokasta vertaistukea.
 
Tunneilla rytmitellään, soitetaan, liikutaan, tehdään hengitysharjoituksia ja harjoitellaan luonnollista äänenkäyttöä.  Kurssin sisällöstä ja materiaaleista on hyötyä myös lapsen syntymän jälkeen vauva-arjen tukena.
 
Seuraavat ryhmät järjestetään syksyllä 2022.

Tule tutustumaan ilmaiseksi lokakuussa!

Ilmaiset tutustumiset:
Jätkäsaari (Jamkids-kotipesä) | ke 13.10. klo 19.30–20.30
Käpylän peruskoulu | to 14.10. klo 19.30–20.30
Ruusutorpan koulu (Leppävaara) | la 16.10. klo 14.40–15.40

Musamamat-kurssi kevät 2022 – ilmoittaudu mukaan!

Kurssipaikat:
Käpylän peruskoulu
to 3.-31. maaliskuuta klo 19.30–20.30

Kesto 5 viikkoa (60 min/kerta) | Hinta 70 euroa

Huomioimme opetustoiminnassamme koronaepidemian aiheuttamat kohonneet riskit. Toiminta suunnitellaan niin, että lähikontakteja pystytään tunneilla välttämään. Myös ryhmien pieni osallistujamäärä mahdollistaa tarpeellisen etäisyyden säilymisen tunneilla. Huolehdimme tietysti myös hyvästä hygieniasta.

Musiikin hyödyt lapselle ja äidille raskausaikana

Lapsen tasapainoisen kehityksen perusta on vuorovaikutus ja kiintymyssuhde vanhempiin ja muihin häntä hoitaviin, tärkeisiin henkilöihin. Vauvan ja äidin vuorovaikutussuhteen kehittyminen alkaa jo raskausaikana – vauva aistii äidin tunnetilat, kosketuksen ja äänen ja reagoi niihin, usein liikkeellä. Äiti puolestaan reagoi vauvan liikkeisiin koskettamalla vatsaa, puhumalla rauhoittavasti tai laulamalla. 

Vauvalle erityisen tärkeää on kohdun olotila ja oman äidin puhuttu tai laulettu ääni. Sikiö kuulee vanhempansa ja vanhemmat voivat luoda kontaktia vauvaan puhumalla tai laulamalla. On kuitenkin tutkittu laulun olevan puhetta voimallisempaa, sillä laulun taajuusalue ja merkityksellisyys ovat suuremmat, sillä tällöin vanhempi on enemmän läsnä tilanteessa. Erityisesti äidin kuuntelema ja laulama musiikki kiinnostaa kohtuvauvaa ja vauva oppiikin tunnistamaan usein toistuvia ja hänelle esitettyjä lauluja ja yhdistämään nämä eri tunnetiloihin. Jos äiti pitää tietynlaisesta musiikista, se saa hänet yleensä rauhoittumaan ja sykkeen tasaantumaan, näin ollen vauva reagoi samoin. 

Raskauden viimeisellä kolmanneksella sikiö kykenee jopa muistamaan, minkälaista musiikkia hän on kuullut ja syntymän jälkeenkin erityisesti äitiä miellyttäneet kappaleet saavat lapsen yhdistämään musiikin mielihyvään ja rauhoittumaan, havahtumaan tai jopa ilostumaan, riippuen niihin liittyvästä tunneassosiaatiosta. Äidin raskauden aikana kuuntelema, soittama ja laulama musiikki luo siis sikiölle eräänlaista perusturvallisuuden tunnetta ja tämä, niin kuin kaikki vastaanotettu aisti-informaatio edesauttaa sikiön raskauden aikana tapahtuvaa aivokehitystä. 

Raskauden aikana musiikin terapeuttinen ja rauhoittava vaikutus on hyvin merkityksellistä myös äidille, sillä nykypäivänä kiireen, melun ja stressin sulkeminen ulkopuolelle voi olla haastavaa. Erityisesti oma ääni ja rauhallinen äänenkäyttö auttaa kuuntelemaan omaa kehoa ja keskittymään kehotietoisuuteen. Mitä rentoutuneempi äiti on, sitä energisempi hän on ja sitä paremmin hän voi kokea hallitsevansa omaa kehoaan. Musiikkia kuunnellessa kehon stressitaso laskee ja lihasjännitys pienenee, kehon lämpötila nousee ja pulssi hidastuu. Äidin olisikin hyvä joka päivä käyttää hetki rauhoittumiseen ja tähän musiikki on edellä mainituista syistä erinomainen väline.