Musamamat on odottavien äitien oma musiikkiryhmä – paikka keskittyä omaan kehoon, tulevaan vauvaan, omiin tunteisiin ja tuntemuksiin. Huomio on äidissä, hänen tarpeissaan ja toiveissaan. Musiikki antaa eväitä niin rentoutukseen, liikkeeseen kuin itse musisointiinkin.  

Kurssi on myös erinomainen paikka tavata muita odottavia äitejä ja jakaa omia kokemuksia heidän kanssaan. Vertaistuella on iso merkitys odotusaikana ja tietysti myös tulevassa vauva-arjessa.

Tunnit koostuvat monipuolisesta sisällöstä:
  • hengitys-ja rentoutusharjoitukset auttavat niin odotusaikana kuin synnytyksessäkin
  • liikkeestä ja tanssista saa hyvää oloa odotukseen 
  • soittaminen, rytmittely ja laulaminen antavat iloa ja tukevat tulevaa vauva-arkea

Musiikin avulla luodaan yhteyttä vatsan sisällä kasvavaan vauvaan. Kurssin sisällöstä ja materiaaleista on hyötyä myös lapsen syntymän jälkeen vauva-arjen tukena.

Musiikista on tutkitusti hyötyä lapsen kehitykselle ja musiikilla on positiivisia vaikutuksia jo raskausaikanakin. Musiikin rytmit ja äänet kantautuvat kohtuun, erityisesti äidin ääni on tärkeässä roolissa. Samaan aikaan musiikin terapeuttiset ja rentouttavat vaikutukset ovat merkityksellisiä myös äidille.
musamama02597

Tule tutustumaan ilmaiseksi elokuussa!

  • Helsinki/Tapanila, oma toimitila 
    la 13.8. klo 12.00-12.45
  • Helsinki/Jätkäsaari, oma toimitila
    ke 17.8. klo 18.30–19.15
  • Espoo/Leppävaara, Koulukeskus Monikko
    la 20.8. klo 13.00-13.45

Musamamat-kurssit syksy 2022

Kesto 5 viikkoa (60 min/kerta) | Hinta 70 euroa

Espoo – Leppävaara, Ruusutorpan koulu

  • torstai klo 19.40–20.40
  • kurssi 1: 8.9.–6.10.
  • kurssi 2: 27.10.–24.11.

Helsinki – Jätkäsaari, oma tila (Saukonpaadenranta 4 I)

  • keskiviikko klo 19.30-20.30
  • kurssi 1: 7.9.-5.10.
  • kurssi 2: 26.10.-23.11.

Helsinki – Tapanila, oma tila (Hiidenkiventie 21)

  • lauantai klo 14.00-15.00
  • kurssi 1: 10.9.-8.10.
  • kurssi 2: 29.10.-3.12. (ei tuntia pyhäinpäivänä)
Huomioimme opetustoiminnassamme koronaepidemian aiheuttamat kohonneet riskit. Toiminta suunnitellaan niin, että lähikontakteja pystytään tunneilla välttämään. Myös ryhmien pieni osallistujamäärä mahdollistaa tarpeellisen etäisyyden säilymisen tunneilla. Huolehdimme tietysti myös hyvästä hygieniasta.

Musiikin hyödyt lapselle ja äidille raskausaikana

Lapsen tasapainoisen kehityksen perusta on vuorovaikutus ja kiintymyssuhde vanhempiin ja muihin häntä hoitaviin, tärkeisiin henkilöihin. Vauvan ja äidin vuorovaikutussuhteen kehittyminen alkaa jo raskausaikana – vauva aistii äidin tunnetilat, kosketuksen ja äänen ja reagoi niihin, usein liikkeellä. Äiti puolestaan reagoi vauvan liikkeisiin koskettamalla vatsaa, puhumalla rauhoittavasti tai laulamalla. 

Vauvalle erityisen tärkeää on kohdun olotila ja oman äidin puhuttu tai laulettu ääni. Sikiö kuulee vanhempansa ja vanhemmat voivat luoda kontaktia vauvaan puhumalla tai laulamalla. On kuitenkin tutkittu laulun olevan puhetta voimallisempaa, sillä laulun taajuusalue ja merkityksellisyys ovat suuremmat, sillä tällöin vanhempi on enemmän läsnä tilanteessa. Erityisesti äidin kuuntelema ja laulama musiikki kiinnostaa kohtuvauvaa ja vauva oppiikin tunnistamaan usein toistuvia ja hänelle esitettyjä lauluja ja yhdistämään nämä eri tunnetiloihin. Jos äiti pitää tietynlaisesta musiikista, se saa hänet yleensä rauhoittumaan ja sykkeen tasaantumaan, näin ollen vauva reagoi samoin. 

Raskauden viimeisellä kolmanneksella sikiö kykenee jopa muistamaan, minkälaista musiikkia hän on kuullut ja syntymän jälkeenkin erityisesti äitiä miellyttäneet kappaleet saavat lapsen yhdistämään musiikin mielihyvään ja rauhoittumaan, havahtumaan tai jopa ilostumaan, riippuen niihin liittyvästä tunneassosiaatiosta. Äidin raskauden aikana kuuntelema, soittama ja laulama musiikki luo siis sikiölle eräänlaista perusturvallisuuden tunnetta ja tämä, niin kuin kaikki vastaanotettu aisti-informaatio edesauttaa sikiön raskauden aikana tapahtuvaa aivokehitystä. 

Raskauden aikana musiikin terapeuttinen ja rauhoittava vaikutus on hyvin merkityksellistä myös äidille, sillä nykypäivänä kiireen, melun ja stressin sulkeminen ulkopuolelle voi olla haastavaa. Erityisesti oma ääni ja rauhallinen äänenkäyttö auttaa kuuntelemaan omaa kehoa ja keskittymään kehotietoisuuteen. Mitä rentoutuneempi äiti on, sitä energisempi hän on ja sitä paremmin hän voi kokea hallitsevansa omaa kehoaan. Musiikkia kuunnellessa kehon stressitaso laskee ja lihasjännitys pienenee, kehon lämpötila nousee ja pulssi hidastuu. Äidin olisikin hyvä joka päivä käyttää hetki rauhoittumiseen ja tähän musiikki on edellä mainituista syistä erinomainen väline.