jamkids–blogi

MusaMamat – odottavien äitien musiikkiryhmä

Aloitimme viime keväänä Jamkids Musiikkikoulussa aivan uudenlaisen projektin, nimittäin ihanan MusaMamat-kurssin suunnittelun! Tarkoituksena oli yhdessä Laura-open kanssa luoda neljä viikkoa kestävälle kurssille kokonaisuus, jonka myötä odottava äiti saisi eväitä vuorovaikutuksen harjoittelemiseen kohtuvauvan kanssa erilaisin musiikillisin keinoin.

vuorovaikutusta kohtuvauvan kanssa musiikin keinoin

Etsimme aiheesta tietoa eri lähteistä ja päädyimme viiteen erilaiseen työskentelytapaan: rytmittely, laulu, soitto, lorut/runot ja liike. Rytmittely vahvistaa perussykettä, äidin ja lapsen kontaktia, läheisyyttä ja läsnäoloa sekä luo lisäksi pohjan puheen kehitykselle. Laulu puolestaan vahvistaa äidin ja lapsen tunnesidettä, sillä laulaminen on puhetta voimakkaampi ilmaisuväline – lisäksi oman äidin ääni on lapsen mielestä maailman paras ääni. Lorut ja runot tuovat vauvalle miellyttäviä kuuloaistimuksia, niistä välittyvät perinteet ja ne sopivat myös eri tilanteisiin, kuten hoivaamiseen, rauhoittumiseen ja kylvetykseen. Liike tehostaa vuorovaikutusta ja rentouttaa vauvaa, ja soiton kautta kuultava musiikki rauhoittaa tai innostaa vauvaa – musisoinnin kautta tulevat myös rytmittelyn hyödyt. Näiden elementtien lisäksi päätimme ottaa osaksi sisältöä myös hengitys- ja äänenkäyttöharjoituksia, jotka ovat olennainen osa rentoutumista ja kehontuntemusta.

mitä ensimmäisellä tunnilla tehtiin?

Keväällä kurssi ei koronaepidemian vuoksi voinut toteutua, mutta marraskuun alussa pääsimme vihdoin ja viimein starttaamaan! Kummallakin opettajalla oli oma ryhmänsä ja lähdimme ensimmäisellä tunnilla liikkeelle samalla rungolla, jotta voisimme jakaa kokemuksia siitä mikä toimi ja mikä ei.

Ensimmäisellä kerralla luokkaan tultaessa taustalla soi rauhoittava Edvard Griegin Aamutunnelma-kappale, joka loi seesteisen ja lämpimän tunnelman heti alkuun. Kaikkien saavuttua paikalle ja esittelyjen jälkeen lähdimme hengittelemään rauhassa. Yhdistimme hengittelyyn huokailuja sekä hyminää ja lopulta vokaaliharjoituksia jokaisen itse valitsemalla sävelkorkeudella. Osa kertoi ensin jännittäneensä omaa ääntään ja sen ulospäästämistä, mutta rentoutuneensa hetken kuluttua. Tunnilla harjoiteltiin myös laulu, Soili Perkiön ja Hannele Huovin Tanssivarpaat, ensin kuunnellen ja sitten fraasi kerrallaan opettajan perässä laulaen. Kyseinen kappale toimii hyvin hellittelylauluna myös lapsen syntymän jälkeen. Tunnin soitto- ja liikeosuudessa lähdettiin liikkumaan vapaalla tyylillä perulaisen Carnevalito-kappaleen tahtiin. Kappaleessa harjoittelimme liike-pysähdys-käsiteparia liikkuen yhdessä kappaleen A-osassa toistuvan rytmiostinaton tahtiin ja B-osassa liikuttiin vapaasti. Sama toistettiin rytmisoittimilla – soittoon sai halutessaan yhdistää liikettä. Tunnin lopuksi palasimme alun tunnelmiin rentoutumalla, Griegin Aamutunnelmaa kuunnellen.

ristiin rastiin, vauvan tahtiin

Toisella kerralla kertasimme Tanssivarpaat-kappaleen ja osa pääsi soittelemaan jopa palasoittimilla! Pääsimme myös kokeilemaan soittoa, laulua ja podyperc-koreografiaa yhdistelevää kokonaisuutta Ristiin rastiin (vauvan tahtiin) -kappaleen tahdissa. Opettelimme myös ihanan Piirrän selkään sydämen -lorun, jossa piirtelimme sydämiä vatsaan, silittelimme vatsaa ja teimme siihen sateenropinaa. Nämä kaikki voi tehdä lapsen selkään tai masuun vauvan synnyttyä. Tunnin aikana keräsimme myös “laulupankkia” osallistujien lapsuuden lauluista.

’OLEN LAULANUT KURSSILLA OPITTUJA ERI LAULUJA MASULLE JA NYT JO SYNTYNEELLE VAUVALLE!’

Kurssilla on ollut todella ihana tunnelma, eikä liikutukseltakaan ole vältytty. Moni osallistuja on kokenut kurssille tulemisen arvokkaaksi omaksi hetkeksi, jolloin voi keskittyä vain itseen ja vauvaan. Aiempaa musiikkitaustaa ei MusaMamat-kurssille vaadita keneltäkään, joten soittaminenkin täysin stressitöntä ja hauskaa kokeilua.

Tässä muutamia lainauksia kurssille osallistuneiden palautteista:

’Odotin kurssilta musiikkia ja liikettä sekä ideoita ja uusia biisejä – kaiken tämän sain! Odotukseni toteutuivat täysin’

’Kävisin kurssilla pidempäänkin, vaikka ihan koko raskauden ajan!’

’Katarina on ihanan rauhoittava, pätevä ja välittävä opettaja. Hän loi positiivisen ja turvallisen tunnelman eikä yhtään tarvinnut jännittää.’

’Laura on lämmin ja aito opettaja, joka loi kurssille ihanan tunnelman!’


’Kokeilin synnytyksessä hengitysharjoituksia ja lauloin vauvalle jo synnytyssalissa!’

’Olen laulanut paljon kurssilla laulettuja lauluja ja kirjoitellut vauvalle runoa, mikä oli tosi kiva tehtävä!’

En malta odottaa, että saamme nämä MusaMamat-kurssit pysyväksi osaksi Jamkidsin toimintaa!

Edit 11.8.2021: MusaMamat onkin nyt saatu osaksi Jamkidsin pysyvää toimintaa ja ensimmäisiin syksyn ryhmiin on juuri nyt ilmoittautuminen auennut!

Terkuin,

Katarina-ope